19 Feb Työntekijähaastattelussa Sari Rytkönen – Research Manager

 

 

kuva: Tanu Lasola

 

Kerro tarkemmin vielä kansalle kuka olet, ja mikä sun työnkuva on IUM:llä?

Sari Rytkönen ja toimin tutkimuspäällikkönä. Kolme vuotta olen nyt ollut täällä töissä ja hoidan IUM:n tutkimuspuolen hommia. Tiimissä tehdään mm. kampanjamittauksia, kohderyhmäanalyyseja, brändimittauksia ja trackingia. Tutkimme mediasuunnittelun tueksi millaista kohderyhmää asiakkaamme kannattaa tavoitella, mitä tässä ryhmässä korostuu esim. arvojen, asenteiden ja mediakäytön osalta. Tämä antaa tärkeää tietoa siitä, missä kanavissa ja millä tavalla brändin kannattaisi olla esillä. Teemme myös paljon kampanjoiden jälkimittauksia, eli tuotamme tietoa siitä, kuinka hyvin kampanja on mennyt, onko kohderyhmä huomannut sen ja onko mainonnan viesti mennyt läpi. Tämä antaa tärkeää ymmärrystä eri medioiden toimivuudesta ja auttaa suunnittelemaan tulevia kampanjoita.

Kerro seuraavaksi vähän taustaa, miten päädyit tähän pisteeseen?

Opiskelin markkinointia Jyväskylän Kauppakorkeassa. Siinä kohtaa en osannut päättää, mitä haluaisin tehdä, niin sinne sitten ajauduin. Markkinointi kuulosti ylipäätään mielenkiintoisimmalta, mitä kauppakorkeassa oli tarjolla. Sattumalta en kuitenkaan tullut mediatoimistoon, vaan valmistumisen jälkeen mietin kyllä tarkkaan, että haluanko mainos- vai mediatoimistoon vai asiakkaan puolelle.

Sitten hain harjoitteluun Toinen Phd:lle tutkimustiimiin, minne pääsinkin. Yhteensä siis olen ollut tutkimushommissa nyt viisi vuotta ja vielä ei ole tullut tunnetta, että haluaisin vaihtaa. Mediatoimisto avaa hyvin mahdollisuuksia, jos jossain vaiheessa tutkimusasiat eivät enää innosta, niin sitten voi siirtyä mediapuolelle tai jossain vaiheessa lähteä asiakkaan puolelle. Koin, että mediatoimisto antaa hyvät valmiudet tällä alalla jatkaa koko loppuelämän, jos siltä tuntuu. Eli mediatoimistoon päätyminen oli kyllä pitkän pohdinnan tulos ja olen tyytyväinen että harkitsin silloin tarkkaan mitä haluan, vaihtamiseen ei ole ollut tarvetta.

Jos et olisi tutkimuspuolella, mitä muuta voisit tehdä IUM:llä?

No kyllä varmaankin digin puolta ja ehkä SoMe-puolta. Kyllä minä sitä tuossa jossain kohtaa mietinkin, että pitäisikö ruveta laajentamaan osaamista sinnekin, ja se kuitenkin tulevaisuudessa vielä kuitenkin kasvaa. En koe, että välttämättä sisällöntuotanto olisi se oma juttu, mutta ehkä mainonnan puoli.

Tietysti olisi kiva kokeilla myös kaikkia uusia juttuja. SoMen tutkiminen kiinnostaa myös. Tuotekehityspuoli olisi myös sen suhteen kiinnostavaa, jos pääsisi tuomaan tänne Suomeen jotain, mitä tehdään muualla maailmassa, mutta ei vielä Suomessa.

Oliko sulla pienenä jotain ammattia, mikä sinusta piti tulla isona ja miksi?

Eläinlääkäri. Tykkään niin paljon koirista ja muista elukoista, mutta koska olen sen verran herkkä, en olisi pystynyt tekemään sitä työtä. Minua säälittää ihan hirveästi, jos näen jonkun eläimen kärsivän… Jos esimerkiksi tulisi koira, jolla on vaikka jalka irti, niin en minä pystyisi tekemään sille mitään! Lisäksi kemian ja fysiikan osaaminen ei ole mitään maailman parasta…

Mikä on parasta sun työssä ja mikä haasteellista?

Ihmiset ovat parasta! Täällä on minusta tosi kiva olla töissä ja tuntuu vähän niin kuin tämä olisi oma perhe. Kyllä tämä työpaikka on minulle yhteisönä todella tärkeä. Totta kai työ on itsessään mielenkiintoista, mutta kyllä enemmän vielä nostaisin esiin tämän porukan. Minulle ei ainoastaan riittäisi se, että työ on älyttömän mielenkiintoista, mutta ihmiset eivät kiinnostaisi.

Haastavaa on se, että on aina käynnissä monta projektia yhtä aikaa. Ei ole juurikaan sellaista tilannetta, että voit tehdä yhden projektin loppuun ja sitten aloittaa seuraavan, vaan hallinnoit niitä kaikkia samanaikaisesti. Ne sitten etenee sen määrätyn deadlinen mukaan ja teet projekteja vähän rinnakkain. Eli se aikataulutus on se haastava puoli ja se kuuluu tämän työn luonteeseen. Ei se ole ongelma, mutta välillä kun haluaisi keskittyä johonkin, ei se välttämättä onnistu, koska on muutakin tehtävää.

Mitä teet vapaa-aikana?

No, yritän urheilla: Käyn koiran kanssa lenkillä ja meillä on harrastuksena mennä koko perheen voimin juoksulenkille, ja sitten saunomaan (myös koira). Käyn salilla ja tykkään tosi paljon olla kavereiden kanssa. Järkkäilläänkin paljon illanistujaisia, reissuja, matkoja ja tuollaista. Aika paljon sellaista sosiaalista elämää kyllä löytyy.

Kerro kolme paikkaa maailmassa, mihin haluaisit matkustaa seuraavaksi ja miksi juuri näihin?

No meillä on käynyt mielessä monta kertaa ja ollut puhettakin Malediivit häämatkakohteena. Sitä on tosiaan tässä vilauteltu niin monesti, että kai sinne tässä vuoden päästä mennään. Ja haluaisin enemmän matkailla Suomessa, että esim. Lapissa en ole käynyt kuin ihan muutaman kerran. Kolmas paikka on New York, joka on ollut jo pidemmän aikaa listalla. En tiedä miksi sinne on ollut niin vaikeaa lähteä?!

Tähän loppuun vielä: Onko antaa jotain vinkkejä vasta-valmistuneelle markkinoinnin ihmiselle uraan tai uran aloittamiseen liittyen?

Ei saa olla liian valikoiva. Pitää olla todella innostunut ottamaan se vastaan, mitä saa ja sitten sen jälkeen sitä kautta miettiä, mitä haluaa itse tehdä ja yrittää ajautua siihen suuntaan. Kannattaa olla todella rohkea ja innostunut. Kukaan ei tule kotoa hakemaan, joten pitää olla myös motivoitunut. Kannattaa yrittää miettiä, mikä itseä kiinnostaa vaikkakin se on hankalaa, kun ei vielä täysin tiedä mitä se työ käytännössä on. Suoraan ei voikaan tietää, että tuo on nyt se mikä kiinnostaa, mutta kannattaa avoimesti ruveta kokeilemaan!