30 Mar Liikkuva kuva, online-mainonnan kiinnostavin mahdollisuus!

Taustaa

Lineaarisen TV:n alamäestä on kuultu maailmalta ja myös Suomessa aihe synnyttää uteliasta keskustelua. Kansainväliset videopalvelut kuten mm. Netflix, Viaplay, HBO ja Youtube ovat horjuttaneet paikallisten televisiokanavien dominanssia, mutta yhä TV:n katselu on Suomessa verraten suosittua puuhaa. Vuonna 2014 telkkaria katseltiin Suomessa keskimäärin 3 tuntia ja 4 minuutia. Vuonna 2015 vastaava luku oli 2 tuntia ja 59 minuutia, eli vain 5 minuutia vähemmän. Naapurimaa Ruotsissa tilanne on aivan toisenlainen. Siellä katselu on lähtenyt laskuun vuoden 2010 paikkeilla, etenkin 15-29 vuotiaiden kuluttajien keskuudessa. Keskeisin syy laskuun piilee SVOD-palveluiden (subscription video on-demand) suosiossa. Sisältöjä halutaan nyt katsoa itselle sopivana aikana, ennalta sanellun ohjelma-aikataulun sijaan. Netflix penetraatiota onkin yleisesti pidetty eräänlaisen markkinakehityksen mittarina. Ruotsissa käänteentekevänä vuonna 2010 se oli 13%*, sama kuin mikä se on Suomessa tällä hetkellä.
(*TV-taloudet Suomessa 2015 tutkimus, Finnpanel)

Ok, mitä tämä tarkoittaa?

Tilanne on kimurantti Tv-yhtiöille, mutta myös markkinoijalle. Nyt katselijat pirstaloituvat useisiin eri kanaviin ja päätelaitteisiin, joiden ostotavat ja mittaus poikkeavat toisistaan. Tästä johtuen nyt puhutaankin liikkuvasta kuvasta, sillä vastaanotin ei aina ole perinteinen televisio. Tv-yhtiöille yksi mahdollinen ratkaisu on keskittyä live-lähetyksiin sekä kotimaisiin tuotantoihin, jolloin kilpailulta kansainvälisten voimien kanssa vältytään. Markkinoijan ongelma puolestaan ratkeaa perehtymällä uusiin mediaryhmiin, eritasoisiin tuotantoihin sekä TV+online-TV mittaukseen. Tällä yhtälöllä kuluttajille on luvassa entistä parempia sisältöjä, markkinoijalle puolestaan avautuu kokonaan uusi mahdollisuuksien Atlas.

Ja sitten ne mahdollisuudet…

Ensalkuun;

  1. Lisäämällä online-videota perinteisen TV-mainonnan rinnalla, saadaan aikaan lisäpeittoa.
  2. Optimoimalla näitä kahta saadaan aikaan puolestaan säästöjä, sillä online-puolen kontaktit ovat edukkaita verrattuna Tv-kontakteihin.

Ensimmäiset kokeilut meillä IUM:llä ovat antaneet lupaavia tuloksia, yhdistelmä toimii hienosti! Edellämainittujen lisäksi online-tekeminen mahdollistaa mm. mainonnan tehokkaan kohdennuksen, uudenlaisen katseludatan keräämisen sekä mediarajat ylittävän tarinankerronnan. Jos Tv-mainontaa on perinteisesti ostettu kohderyhmittäin, on nyt valikossa tarkat demografiat, kiinnostuksen kohteet, ostoaikeet yms, yms…

facebook-youtube-video-duration

 

 

 

Uudenlaiset tuotannot

Liikkuvan kuvan siirtäminen online-maailmaan ei toki suju ihan itsestään. Perinteinen Tv-spotti kun ei toimi Youtubessa tai Facebookissa, jotka ovat volyymeiltaan, hinnoiltaan ja kohdennuksiltaan tämän hetken kiinnostavimmat online-videon platformit. Näissä palveluissa videolla on n. 3-5 sekuntia aikaa vakuuttaa vastaanottaja viestillään, ilman ääntä ja vieläpä pystysuuntaiselta mobiilinäytöltä. Perinteistä Tv-spottia ei yleensä rakenneta näistä lähtökohdista… Jeepin 2016 Super Bowlissa julkaistu mainosfilmi sen sijaan rakennettiin, ja se kannattaakin katsoa tästä. 10 miljoonan dollarin tuotannolle oli yksi kriteeri ”it has to look good on mobile”. Vielä ei varmuudella tiedetä, miltä tulevaisuus Suomalaisessa Tv-mainonnassa näyttää, mutta online-Tv on tullut jäädäkseen lineaarisen Tv:n tueksi, sekä omaksi kiehtovaksi mediaryhmäkseen.

 

tuomo-blogiin

Tuomo Kuusisto – Digital Director